Aspir Yağı Nedir?
Aspir, kuraklığa dayanıklı bir bitkidir ve papatyagiller familyasına aittir. Bu bitki hem sıcak hem de kıyı bölgelerinde kendiliğinden yetişen ve 1-1.4 metre yüksekliğe ulaşır. Tohumlarından yağı ve çiçeklerinden kartamin elde edilebilmektedir. Aspir tohumlarındaki yağ içeriği %23 ile %40 arasında değişmektedir. Aspir yağı, yalancı safran olarak da bilinen yıllık aspir bitkisinin tohumlarından elde edilen yenilebilir bir bitkisel yağdır. Eski çağlardan beri yemek pişirmek için kullanılmıştır. Aspir yağı, nötr bir tada sahip berrak bir yağdır ve salatalara ideal bir katkı sağlar.
■Bunu Bilmekte Fayda Var
Çoğu durumda, bu bileşen, elbette doğru miktarlarda tüketildiğinde sağlık için güvenli kabul edilir. Bazı insanlar kilo vermek için aspir yağı kullanırlar, ancak gerçekte bu içerik hiç de mucizevi bir kilo kaybı sağlamıyor gibi görünmektedir. Aslında "düşük kalorili bir yağ" değildir. Bu nedenle ürün etiketinde önerilen dozlara uyulmasını ve miktarların aşılmaması tavsiye edilir.
■Bunu Bilmekte Fayda Var
Ayrıca aşırı tüketildiğinde yüksek düzeyde karaciğer riski vardır. Bu nedenle karaciğer hasarı olanlar bundan kaçınmalıdır. Rahim kasılmalarını uyarabilir, bu nedenle hamile kadınlar onu çok idareli tüketmelidir.
■Bunu Bilmekte Fayda Var
Aspir yağı, K vitamini açısından zengin olduğu için kanın pıhtılaşmasını etkileyebilir, bu nedenle pıhtılaşma bozukluğu olan ve yakında ameliyat olması gereken kişilere önerilmez.
■Bunu Bilmekte Fayda Var
Aspir yağını cildinizde kullanmadan önce hızlı bir yama testi yapın. Önkol üzerine az miktarda ürün uygulayın ve 24 saat bekleyin. Herhangi bir alerjik reaksiyon oluşmazsa, güzellik rutininiz için aspir yağı kullanabilirsiniz.
Aspir Yağı Faydaları Nelerdir?
Aspir tohumu yağı birçok durumda işe yarar. Bu doğal içerik, cildin iyiliği için yararlı olan nemlendirici ve aydınlatıcı özelliklere atfedilir.
Aspir yağının saç sağlığını iyileştirdiğine, daha güçlü, nemli ve parlak hale getirdiğine inanılmaktadır. Ek olarak, bu bileşenin kalp ve koroner kalp hastalıklarını önlediği ve tip 2 diyabetli kişilerin sağlığını iyileştirdiği de gösterilmiştir.
Kırışıklıklar ve Kuru Ciltler için Aspir Yağı
Aspir kozmetik alanında oldukça popüler bir bitkidir. Aslında tohumlarından çıkarılan yağ, yüksek bir nemlendirici ve yatıştırıcı güce sahiptir. Bu bileşen genellikle özellikle stresli, kuru, tahriş olmuş veya iltihaplı cildi şımartmak için kullanılır. Aspir yağı çok hassas cilde sahip olanlar için de uygundur.
Aspir yağı cilt yaşlanması ve kırışıklıklarla savaşan güçlü bir antioksidan olan E vitamini ile zenginleştirmeye yardımcı olur. 100 gram aspir yağı yaklaşık 34 mg E vitamini içerir ki bu günlük ihtiyacınızın %200'ünden fazladır. Aspiri yemeklerinize ve haftalık cilt bakım rutininize ekleyebilirsiniz. Örneğin cildinizi canlandırmak için yüz maskesi hazırlarken içine aspir yağı ekleyin. Ayrıca cildiniz için hafif bir nemlendirici görevi görür. En sevdiğiniz kozmetiklerden bazılarının içindekiler listesine bakarak aspir yağının varlığını fark edebilirsiniz.
Saç için Aspir Yağı
Aspir yağı ayrıca kuru, nemsiz saçları olanlar için harika bir arkadaştır. Bu muhteşem yağ saçı nemlendirebilir ve besleyebilir. Aynı zamanda kepekle etkili bir şekilde savaşabilir, saçı dumandan koruyabilir ve ayrıca saç büyümesini teşvik ederek daha güçlü ve sağlam hale getirir. Üstelik aspir yağı saçlarımıza bakım yaparken aynı zamanda daha yumuşak ve parlak olmasını sağlayacaktır. Hepsi nemlendirici, güçlendirici ve antioksidan etkileri sayesinde mümkündür.
Kalp Sağlığı için Aspir Yağı
Aspir yağı, güzelliğimize özen göstermenin yanı sıra, vücuttaki iltihaplanmayı ve kötü kolesterol seviyelerini azaltmak için yararlı olan esansiyel bir yağ asidi olan linoleik asidin varlığı sayesinde kalp sağlığını iyileştirmek için mükemmel bir doğal ilaç olarak kabul edilir.
Aspir yağının ayrıca kan basıncını düşürdüğüne, kan pıhtılaşmasını önlediğine ve genel olarak kalp sağlığını iyileştirdiğine inanılmaktadır.
Akne ile Mücadelede Aspir Yağı
Bileşiminin yaklaşık %70'ini oluşturan linoleik asit açısından zengin aspir yağı, akne ile mücadele ediyorsanız cildinizin ihtiyacı olan şeydir. Düşük linoleik asit, ciltte, saçta ve tırnaklarda bulunan bir protein olan keratin düzeylerinin artmasıyla karakterize edilen bir durum olan hiperkeratoza yol açabilir.
Bu, ölü cilt hücrelerinin onlardan kurtulmak yerine tıkanmasına neden olur ve bu da cilt gözeneklerinin tıkanmasına neden olur. Bir araştırmaya göre, bir ay boyunca topikal linoleik asit uygulaması, cildin iletken gözeneklerinin veya mikromedonlarının boyutunu yaklaşık %25 oranında azaltır. Bu nedenle, sivilcelerin köklerinden çıkmasını önlemek için biraz aspir yağı bırakın ve siyah noktalara veya beyaz noktalara dönüşmeden önce onları küçükmüş gibi tedavi edin. Ayrıca aspir yağının yağsız ve hafif olmasına yardımcı olur.
Cilt Bariyeri İşlevini İyileştirmeye Etkili Aspir Yağı
Cildinizin dış tabakası önemli bir rol oynar vücudunuz ile çevre arasında bir bariyer görevi görür ve yalnızca alerjenlerin, tahriş edici maddelerin ve zararlı mikropların vücudunuza girmesini engellemekle kalmaz, aynı zamanda vücudunuzdan su kaybını da sınırlar. Çalışmalar, linoleik asit kullanımının veya tüketiminin bu durumu düzeltebileceğini ve cildin doğal bariyer işlevini geri yükleyebileceğini göstermektedir.
Selülitle Savaşmak için Aspir Yağı
En sağlıklı yenilebilir yağlardan biri olan aspir yağı, bize tekli doymamış yağlara ek olarak Omega 9, 6 ve 3 içeren bir dizi besinsel fayda sunar. Vücudumuzu tam olarak ihtiyaç duyduğu şeyle beslememize izin vererek cilt altında genellikle uyluklarda, kalçalarda, kalçalarda ve göbekte yağ birikintileri oluşmasını önler. Selülitin sürekli görünümünün önlenmesi, etkilenen uzuvda kronik şişmeye neden olabilecek lenfatik drenaj sisteminin hasar görmesi gibi önemli komplikasyonların önlenmesine yardımcı olur.
Daha Sağlıklı Tırnaklara Sahip Olmak için Aspir Yağı
Aspir yağını tırnak yatağına bir veya iki damla masaj yaparak daha sağlıklı tırnaklara sahip olmak için kullanabilirsiniz. Sağlıklı tırnaklar için mükemmel bir besin olan E vitamini ile doludur. Tırnakların ve kütiküllerin kuruduğu kış aylarında özellikle yararlı olabilir.
Şeker Seviyelerini Düşürmek için Aspir Yağı
Son zamanlarda yapılan en az iki çalışma, aspir yağı tüketmenin sağlıklı kişilerde ve ayrıca tip 2 diyabetli hastalarda glikoz seviyelerini düşürdüğü, buna ek olarak insülin salgılanma sürecini ve direncini iyileştirdiği hipotezini desteklemektedir.
İltihabı Azaltmak için Aspir Yağı
Aspir yağının düzenli olarak tüketilmesi, kronik iltihaplanma düzeylerinin düşmesine yardımcı olabilir. Bu sayede bazı otoimmün hastalıklarla savaşmaya ve felçleri önlemeye yardımcı olur.
Zayıflamak için Aspir Yağı
Aspir yağı iyi yağlar ve E vitamini açısından zengin olduğundan, kilo vermek ve yağ yakmak için kullanılması çok popülerdir, böylece vücut için daha az sağlıklı olan diğer sıvı veya katı yağların yerini alır. E vitamini de iyi bilinen bir kas güçlendiricidir, bu nedenle egzersiz rutini izleyenler için kas kütlesini tanımlamaya ve kazanmaya yardımcı olur.
Aspir Yağı Çeşitleri
Sıradan Aspir yağı: Bu yağ kıvamda kalın ve kokusuzdur. Aspir tohumlarından ekstrakte edilir ve yemek pişirme, kozmetik ve tıbbi amaçlar için kullanılabilir. Cilde uygulanması güvenlidir. Sıradan aspir yağı, doymamış yağ asitlerinin içeriğine göre ayırt edilen iki tipte sınıflandırılabilir.
1)Linoleik Aspir yağı: Bu yağ, çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. %68-79 oranında linoleik asit içerir. Yüksek linoleik asit içeriği nedeniyle cilt bakım kozmetiklerinde de sıklıkla kullanılır.
2)Oleik Aspir yağı: Bu yağ, tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. Doymuş yağ içeriğinin düşük olması nedeniyle ağırlıklı olarak gıda endüstrisinde yemeklik yağ olarak kullanılır.
Aspir Esansiyel Yağı: Bu yağ, aspir yapraklarından çıkarılır ve preslenir ve damıtılır. Gelişmiş cilt bakımı faydaları için diğer esansiyel ve taşıyıcı yağlarla eşleştirilebilir. Yutulamaz, sadece topikal olarak uygulanabilir.