Burun tıkanıklığı veya tıkalı burun veya buna her ne derseniz deyin, fazla sıvının burun ve çevresindeki dokulardaki kan damarlarını şişirmesiyle oluşur. Ayrıca burun akıntısına da yol açabilir. Burun tıkanıklığına birkaç şey neden olabilir. Soğuk algınlığı, grip ve alerjiler olası nedenlerdir.
Yetişkinlerin, semptomları 7 günden uzun sürerse veya yüksek ateş veya kan içeren burun akıntısı varsa doktora görünmeleri gerekir.
Çocuklar söz konusu olduğunda, 2 aylıktan küçük bir çocuğun ateşi varsa veya tıkanıklık bebeğin emzirmesini veya nefes almasını engelliyorsa tıbbi yardım almanız gerekebilir.
Çoğu durumda doktora gitmeyi gerektirmese de, burun tıkanıklığı hala en kötü soğuk algınlığı semptomlarından biri olarak kabul edilir ve birçok insan onu rahatlatmak için elinden gelen her şeyi yapar. Burun tıkanıklığını kendi kendine geçene kadar rahatlatmak için aşağıdaki adımları izleyin.
Burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olan birçok ev ilaçları ve sprey vardır. İşte denemenizi önerdiğimiz birkaç şey.
Sinüslerin temizlenmesine yardımcı olması için bol miktarda sıvı için. Su işe yarayabilir, ancak tıkanıklığı azaltmak, boğaz ağrısını hafifletmek ve mukustan kurtulmak için bitki çayı, et suyu veya limonlu sıcak su gibi ılık berrak sıvılar içmenizi öneririz.
Havadaki nem seviyesini artırmak için nemlendirici veya nebülizatör kullanılması yararlı olabilir. Havadaki nem, burun mukusunun incelmesine yardımcı olur. Sıcak veya soğuk buharlı nemlendiricilerin hepsi etkilidir, ancak kazara yanıkları önlemek için çocuklar için soğuk buharlı modeller tercih edilir. Küf ve bakteri oluşumunu önlemek için nemlendiriciyi düzenli olarak temizlediğinizden emin olun.
Başınızı hafif yüksekte uyumaya çalışın. Başınızın altına fazladan bir veya iki yastık koymak, burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olacak sinüs drenajını teşvik edecektir.
Uzun, sıcak bir duş burun tıkanıklığını azaltabilir. Duştan çıkan buhar, burun pasajlarının açılmasına ve nefes almayı iyileştirmeye yardımcı olur. Kendinizi yakmamak adına suyun çok sıcak olmadığından emin olun.
Sinüs tıkanıklığını azaltmak ve burnunuzu temizlemek için ılık kompres uygulayarak da iyi sonuçlar alabilirsiniz. Bir bezi sıcak suyla ıslatın ve yüzünüze uygulayın. Bazı insanlar, bezi ıslatmadan önce suya dilimlenmiş zencefil veya uçucu yağlar eklemeyi sever.
Sinüsleri ve burnu temizlemek için tuzlu su spreyi deneyebilirsiniz.
Burun Tıkanıklığı Neden Olur?
Çoğumuz burnun aşırı mukus birikmesi nedeniyle tıkandığını düşünürüz. Aslında, tıkanıklığa yol açan burun astarının şişmesidir. Virüsler ve bakteriler ya da toz ve polen gibi alerjenler burun pasajlarının iltihaplanmasına neden olabilir. Bu iltihaplanma, burun deliklerine hava akışını azaltan ve hatta bloke eden mukoza zarının şişmesine yol açar.
İşte bu durumda burun tıkanıklığından söz ederiz. Soğuk algınlığı semptomları olsun ya da olmasın, burun tıkanıklığı, özellikle bir süre devam ederse, bizi enerjisiz bırakabilir. Sadece günlük aktivitelerimizi etkilemekle kalmaz, kendimizi ağır başlı ve hafif nefes darlığı hissetmemize neden olmakla kalmaz, aynı zamanda geceleri bizi uyanık tutar.
Kalıcı Burun Tıkanıklığı Neden Olur?
Solunum, aynı zamanda havalandırma olarak da adlandırılan havanın göğsün içine ve dışına hareketini içerir. Solunum terimi, nefes aldığınızda akciğerlerde meydana gelen gaz değişimini ifade eder.
Solunum sistemi, havayı hareket ettirmek için çok az bir çaba gerektiğinde, muhtemelen nefes aldığınızın farkında bile olmadığınız normal bir durumda, rahat bir şekilde nefes alıp vermenizi sağlayacak şekilde çalışır. Bununla birlikte, egzersiz yaptığınızda, daha fazla havayı hareket ettirmeniz gerekir. Bunu daha derin nefes alarak veya daha hızlı nefes alarak yapabilirsiniz. Genellikle ikisini birden yaparız.
Bizim için bu kadar önemli olan solunumu engelleyen bazı faktörlerden biri de burun tıkandığıdır. Uzun süreli tıkanıklığın nedenleri şunlardır:
Alerjik rinit: Bu, toz akarları, polen, evcil hayvan kılı ve kepeği gibi havadaki partiküllere veya diğer alerjenlere karşı alerjik bir reaksiyondur. Burnunuzun belirli ortamlarda veya belirli mevsimlerde daha fazla tıkalı olduğunu fark ederseniz, alerjik rinit hastası olabilirsiniz.
Alerjik olmayan rinit: Bu tip rinit aşağıdakilerden kaynaklanabilir:
Sigara içmek: Her sigara içtiğinizde, burun astarınızı tahriş edersiniz. Bu nedenle, her gün sigara içiyorsanız, sürekli kızarık hissedebilirsiniz. Benzer şekilde, ilaçları veya diğer tahriş edici maddeleri solumak, burnu hızla tıkayabilir veya burnunuzu çekmek istemenize neden olabilir.
Hava Kirliliği: Araştırmalar, hava kirliliğine kronik olarak maruz kalmanın hava yollarını tahriş edebileceğini, iltihaplanmaya neden olabileceğini ve burnun havayı filtrelemek ve mukus çıkarmak için doğal işlevini tehlikeye atabileceğini göstermiştir.
Kronik veya uzun süreli burun tıkanıklığının diğer nedenleri şunlardır;
Nazal polipler: Birkaç haftadır burnunuz tıkalı ve koku alma sorunu yaşıyorsanız, burun pasajlarında hava akışını engelleyebilen küçük doku büyümeleri olan nazal polipleriniz olabilir. Polipler tehlikeli değildir, ancak alınması gerekebileceğinden doktorunuz tarafından muayene edilmesi iyi bir fikirdir.
Eğimli nazal septum: Nazal septum veya septum, iki burun deliği arasında bulunan kıkırdaktır. Normalde burnu neredeyse eşit iki parçaya ayırır, ancak bazı kişilerde bir tarafa deviye olabilir. Bu, bir burun deliğinde diğerinden daha güçlü bir tıkanıklık hissine neden olur.
Tıkanıklık (bazı durumlarda doktor görüşü gerekir): Küçük çocuklar genellikle burunlarının içine nesneler sokma alışkanlığına sahiptir, bu nesneler burnun oldukça derinlerine yerleşebilir ve çıplak gözle görülemez. Bu nedenle, çocuğunuz bir süredir burun tıkanıklığından şikayet ediyorsa, oraya bir şey sıkışmadığından emin olun.
Son olarak, soğuk algınlığı ve alerji ile sınırlı olmayan çeşitli nedenlerle burun tıkanıklığı yaşayabilirsiniz. Bir odadaki yüksek toz konsantrasyonu nedeniyle burun tıkanıklığı olması yaygın bir durumdur. Bu nedenle her gün yattığınız odanın havalandırılması önemlidir. Burun tıkanıklığının odadaki çok fazla klimadan kaynaklanmış olması da mümkündür.
Kalıcı Burun Tıkanıklığı Nasıl Önlenir?
İşte yıl boyunca burun tıkanıklığını önlemenize veya azaltmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları;
Soğuk algınlığı ve gribe karşı iyi hijyen sağlayın;
Ellerinizi sık sık yıkayın
Bardakları veya çatal bıçakları paylaşmaktan kaçının
Virüslerin girmesine neden olabileceğinden gözlerinize veya burnunuza dokunmaktan kaçının.
Sürekli hastalık yaşamamak için evde aşağıdaki ipuçlarını uygulayabilirsiniz;
Burun yıkaması yapın: burun yıkaması, mukoza zarının doğal koruyucu işlevini olduğu gibi tutar.
Başınızı yüksekte tutun: Düz bir şekilde uzandığınızda, vücudun basit bir yerçekimi hareketiyle burun pasajlarından mukusu temizlemesi daha zordur.
Alerjenleri tanımlayın. Belirli durumların semptomlarınızı tetiklediğini biliyorsanız, söz konusu alerjene maruz kalmayı azaltmak için adımlar atın ve semptomlarınızın düzelip düzelmediğine bakın.
Burnunuzu tercihen alerjenlere maruz kaldıktan sonra, örneğin polen alerjisi durumunda, gün içinde biriken alerjenleri yok etmek için akşamları veya ev tozu akarlarına alerjisi varsa sabah ve akşam yıkayın.
Süt ürünleri ve buğday bazlı alımı azaltın: Bu gıda gruplarına özel olarak alerjiniz yoksa ve tıkanıklık soğuk algınlığı veya grip gibi geçici bir nedenden kaynaklanıyor olsa bile, burun tıkanıklığı olan çoğu insan diyetlerinde bu gıdaları azaltmaktan fayda görecektir.