Yaz aylarında, birçok insan ciltte ve özellikle yüzlerinde çirkin ve rahatsız edici koyu lekeler geliştirir. Cildin bu şekilde değişmesine neden olan pek çok faktör vardır ancak bunun nedeni özellikle yaz mevsiminde daha yoğun ve sık maruz kaldığımız ultraviyole ışınları olabilir. Derideki koyu lekeler her zaman bir uzman tarafından, yani tüm cilt değişikliklerini özel olarak değerlendirebilecek bir dermatolog tarafından değerlendirilmelidir.
Cilt lekelerinin ortaya çıkmasıyla karakterize edilen ve genellikle elmacık kemikleri, burun, alın, çene ve üst dudak üzerinde dağılan, yüzün bir cilt hiperpigmentasyonu şekli olan koyu lekeler kümesine Melazma da denir.
Cilt lekelerine sebep olan ultraviyole ışınlarının yanı sıra karaciğer ve böbreklerin kronik hastalıkları, tümörler, yaşa bağlı değişiklikler, alerjik reaksiyonlar, akne sendromunun sonuçları, dermatit veya egzama, gebelikler, gastrointestinal sistem hastalıkları veya vitamin eksikliği de cilt lekelerine sebep olabilir.
Cilt lekelerinin önlenmesinde en basit yöntemler;
Bol su içmek
Sertifikalı koruyucu filtreler ile güneş ışınlarından korunmak
En sıcak saatlerde kendinizi güneşe maruz bırakmamak
Bol bol taze meyve ve sebze tüketmek
Vücut için değerli olan vitamin ve mineral tuz takviyesi kullanmak
Sigara ve alkol tüketiminden dumanından kaçınmak
Her gece yatmadan önce yüzünüzü iyice temizlemek
Ancak yüzdeki lekeler bir kez ortaya çıktıktan sonra, özel organik kozmetik ürünlerin yanı sıra doğal ilaçlar kullanılarak müdahale etmek mümkündür. Doğal yöntemler arasında organik limon suyunu doğrudan bir pamuğa sıkıp birkaç gün boyunca günde 2 kez dairesel masajlar yaparak veya yarım limonu doğrudan yüzünüze sürerek yüzünüze yedirmek için kullanabilir.
Diğer bir doğal yöntem de az yağlı beyaz yoğurt ve ince tam tuz ile 2 hafta boyunca haftada 2 kez duş almadan hemen önce karışım yapıp yüze ve tüm vücuda sürerek peeling yapmaktır.
Cilt Lekelerini Geçirmek İçin Ne Yapılmalı?
Hoşumuza gitse de gitmese de cildimiz yaşla birlikte koyulaşmaya ve orijinal parlaklığını kaybetmeye eğilimli olacaktır. Her gün güneş ışınlarına maruz kalma ve diğer dış etkenler aslında tazeliğini kaybeden ve daha az aydınlanan cilt renginin koyulaşmasına neden olur.
Ciltteki koyu lekeler, aşırı melanin üretiminden kaynaklanır: yaşlanma, hormonal dengesizlikler, yanık veya yara izi gibi çeşitli nedenlerle oluşabilirler. Cilt lekelerinden kurtulmanız için etkili olan özellikle, cilt üzerindeki aydınlatıcı özellikleri profesyonellerin çoğunluğu tarafından beğenilen esansiyel yağlar vardır. Bu esansiyel yağlar, doğal kökenleri nedeniyle, kimyasal veya sentetik bileşenlerden yapılan diğer tüm kozmetik ürünlere ideal bir alternatiftir. Bu nedenle sağladıkları cilt bakımının kalitesini düşürmeden ciltte yan etki riskini sınırlarlar. Sizin için 7 esansiyel ürünü faydalarıyla birlikte derledik. İstifade etmek için lütfen okumaya devam edin.
1.Zambak Yağı
Zambak yağı, zambak çiçeklerinin genellikle ayçiçeği veya zeytin olmak üzere bitkisel yağda yumuşatılmasıyla hazırlanır. Zambak çiçeği, ciltteki koyu lekelerin aydınlatma etkisinden sorumlu olan steroidal alkaloidler içerir. Sürekli olarak cilt üzerinde kullanılan zambak yağı bu nedenle, yaş veya güneş yanığı nedeniyle epidermis üzerindeki koyu lekeleri hafifletmemize yardımcı olabilir.
2.Limon Yağı
Limon yağı, cildi aydınlatma ve beyazlatma konusundaki faydaları o kadar etkili ve şaşırtıcı ki. Bu nitelikler esas olarak iki ana aktif bileşeninden kaynaklanmaktadır: limonen ve sitrik asit. Limonen, cildi aydınlatmada önemli bir rol oynarken, sitrik asit aynı anda hücre yenilenmesini kolaylaştırarak ve doğal olarak ölü cildi eksfoliye ederek hareket eder. Cilt rengini aydınlatmak isteyenler ve lekelerden kurtulmak isteyenler limon yağını ciltleri için kullanabilirler.
3.Havuç Esansiyel Yağı
Havuç esansiyel yağı, havuç tohumlarının buharla damıtılmasıyla elde edilen bir esanstır. Bu esansiyel yağın yoğun ve çok özel bir kokusu vardır ve ciltteki koyu lekelere karşı leke giderici bir etkiye sahiptir. Havuç esansiyel yağı, bitkisel yağda seyreltilerek cilde masaj yapılarak kullanılır.
4.Ahudu Yağı
Ahududu tohumlarının preslenmesiyle elde edilen yağ, E vitamini, karotenoidler ve gallik asit ile tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. Ahududu yağı, antioksidan etkiye sahip olduğu için ciltte koyu lekelerin oluşumunu önlemeye yardımcı olur ve cildi UVA ve UVB ışınlarından ve serbest radikallerin etkisinden korur. Ahududu yağı, en iyi stoklara sahip aktarlardan veya çevrimiçi olarak özel sitelerden satın alınabilir ve cildi güneşe hazırlamak ve koyu lekelerin oluşumunu önlemek için güneşe çıkmadan önceki günlerde ve güneşe çıktıktan hemen sonra uygulanır.
5.Papatya Suyu
Papatya en güvenli bitkisel takviyelerden biridir, uzun süre kullanabilirsiniz. İltihaplı cilt dokusunu yatıştırır, ayrıca hamilelik gibi hormonal değişikliklerden kaynaklanan cilt durumlarının tedavisinde de faydalıdır.
6.Zerdeçal Esansiyel Yağı
Zerdeçal esansiyel yağı, cildini aydınlatmak isteyenler için bir zorunluluktur. Zerdeçal kökü, antioksidan ve antiseptik özelliklerinin yanı sıra cilt tonunu olağanüstü aydınlatıcı özellikleri nedeniyle binlerce yıldır kullanılmaktadır. Zerdeçal, cilt beyazlatma üzerindeki etkisi atalardan kalma ampirik bilgilerle tanınan bileşenlerden biridir.
7.Lavanta Yağı
Lavanta hoş bir kokuya sahip olmasının yanı sıra antiseptik ve antifungal özellikleriyle de ünlüdür. Böylece güneşin verdiği hasar azalır ve cilt çok daha kolay iyileşir. Yüze ve ellere düzenli olarak uygulanan lavanta esansiyel yağı, cildi uzun süre aydınlatır ve leke oluşumunu engeller. Bu nedenle her zaman yanınızda olması gereken bileşenlerden biridir.
Cilt Lekeleri Belirtileri Nelerdir?
Cilt lekeleri yüzde veya vücudun diğer bölgelerinde görülebilen cildin renklenmesindeki düzensizliklerdir. Ciltte 'hiperpigmentasyon' olarak da bilinen lekeler, sıklıkla yüz ve eller gibi vücudun gizlenemeyen bölgelerinde ortaya çıktıklarından bazı kişilerde rahatsızlığa neden olabilir. İnsan derisi her türlü kızarıklık ve lekeye eğilimlidir. Çoğu zaman bu belirtiler zararsızdır, ancak hemen harekete geçmek için bunları bilmek ve semptomlarının ne olduğunu bilmek önemlidir.
En sık görülen cilt lekesi türleri şunlardır
Melazma: Melazma, cilde rengini veren ve bronzlaşmaya yol açan pigment olan melaninin aşırı üretimidir. Yüzün belirli bölgelerinde, bronzlaşmadan sonra da devam eden büyük kahverengi lekeler oluşturan birikintiler oluşur. Güneş lentijinlerinden veya yaşlılık lekelerinden farklı olarak melazma bir tür maske oluşturur, bu nedenle " hamilelik maskesi " takma adı verilir.
Çiller: Çiller, cilt renginizi belirleyen bir pigment olan melaninden oluşan, ciltte artan pigmentasyonun küçük alanlarıdır. Çillerin kabartması yoktur, turuncu veya açık kahverengidirler ve tek bir nokta veya daha sıklıkla bir grup nokta olarak görünürler. Çiller en çok yüzde bulunur, ancak sıklıkla omuzlarda, kollarda, göğüste ve sırtta da görülürler. Güneş ışığına karşı hassastırlar ve genellikle kışın azalırlar.
Vitiligo: Vitiligo, ciltte beyaz lekelerin ortaya çıkmasıyla karakterize edilen bir hastalıktır. Kadın ve erkek ayrımı olmaksızın nüfusun %0,5 ila %2'sini etkiler. Vitiligo cilt rengi ne olursa olsun çocuklarda olduğu kadar yetişkinlerde de görülebilen bir hastalıktır. Bu hastalık bulaşıcı değildir, ağrı yapmaz, kaşındırmaz.
Ciltte yaşlılık lekeleri: Yaşlılık lekeleri ve güneş lekeleri aynı şeydir. Bu, küçük, koyulaşmış ve açık kahverengi ila siyah renkli alanlar olarak ortaya çıkan yaygın bir hiperpigmentasyon şeklidir. 40 yaşın üzerindeki kişilerde daha yaygındır ancak daha erken ortaya çıkabilirler.