Diş çürüklerinin engellenebilmesi için öncelikle ağız bakımının doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. Diş çürüklerinin engellenmesinde ki bir diğer temel nokta ise diş çürüğü neden olan faktörlerin tespit edilip ortadan kaldırılmasıdır.
Diş Çürükleri Neden Oluşur?
Diş çürüğü insanlar tarafından bilinen en yaygın ağız hastalığıdır. Diş çürüğünün oluşmasına dişlerin dış kısmında bulunan sert mine tabakasının tahrip olmasıdır. Mine tabakasının tahrip olmasında ise yapışkan bir bakteri filmi olarak tanımlanan plakların diş minelerini sarmasıdır. Plaklarda bulunan bakteriler diş minelerine saldırarak asit üretirler ve bu da zamanla diş minesinin bozulmasına yani çürüklerin oluşmasına neden olur.
Diş Çürüklerini Nasıl Engelleriz?
Diş çürüklerinin oluşmasının temel sebebi doğru ağız bakımının sağlanamamasıdır. Bu sebeple de öncelikle diş fırçalama alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekir. Örneğin dişlerin üzerine baskı uygulayarak sert bir şekilde diş fırçalamak sadece dişlerin değil diş etlerinin de zarar görmesine neden olmaktadır. Bunun yanından özellikle ağzın arka tarafında kalan dişlerin çiğneme yüzeyleri yeterince ve doğru bir şekilde fırçalanması da diş çürüklerine neden olmaktadır. Diş çürüklerinin engellemebilmesi için doğru fırçalama tekniklerinin öğrenilmesi ve ağız bakımının doğru bir şekilde yapılması önemlidir.
Diş çürüklerine sebep olan bir diğer etken ise aşırı tatlı tüketimidir. Dişlerde oluşan plakları diş minesine daha fazla zarar vermesine neden olan tatlının aşırı tüketiminden kaçınmak ve tatlı tüketiminden sonra dişleri temizleyerek diş çürüğü oluşumunun önüne geçilebilir.
Ağız Bakımı Nasıl Olmalı?
Ağız bakımında ana hedef bakteriyel plak oluşumunu kontrol altına alınmasıdır. Bakterilerin ağızdan uzaklaştırılması için ise ağız bakımının sürekli ve düzenli olarak yapılması gerekir. Ağız bakımında önemli olan mekanik temizlemedir. Mekanik temizleme içerisinde diş fırçası, gargaralar, diş ipi, dil fırçası ve arayüz fırçaları bulunmaktadır.
Fırçalama işlemi ağız bakımında en önemli adımdır. Çünkü fırçalayarak dişlerin ⅔ temizlenmiş olur. Kullanılan diş fırçası özellikleri kişiye ve yaşa göre belirlenmelidir. İyi bir fırçanın sahip olması gereken iki özellik bulunmaktadır. Bunlardan ilki fırça kıllarının yumuşak veya orta sertlikte olması ve fırçanın uç kısmını arkadaki dişlere ulaşabilecek kadar küçük olmasıdır.
Ağız bakımında kullanılması gereken bir diğer materyal ise diş ipi olmaktadır. Diş fırçası ya da macunlarının dişlerin tüm yüzeylerine ulaşmasının mümkün olmaması sebebiyle diş ipinden yararlanır. Özellikle dişlerin birbirine temas ettiği noktalarda biriken plakların temizlenmesine yardımcı olur. Köprü gövdelerinde ise gövde altına girebilecek şekilde dizayn edilmiş diş ipi kullanılmalıdır.
Diş plaklarının kimyasal yöntemler ile kontrol edilmesinde ise ağız temizleme suyu kullanılır. Diş fırçası,, diş ipi ve diğer mekanik temizleme yöntemlerinden sonra ağız bakımının tamamlanabilmesi için ağız temizleme suyu ile 2-3 defa gargara yapmak büyük yemek artıkları uzaklaştıracaktır.
Diş İpi Kullanmalı mıyız?
Mekanik diş bakımının önemli bir parçası olan diş ipi, diş fırçalarının ulaşamadığı noktalara ulaşarak diş bakımının daha ayrıntılı bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır. Bu sebeple fırçalama sonrasında diş ipi kullanmak diş hekimleri tarafından önerilmektedir. Ancak diş ipi kullanılırken diş etlerine zarar vermemek için dikkatli bir şekilde kullanılması gerekir. Dişlerin ara yüzeylerinin temizlenmesinde kullanılan diş ipi ile her dişin ara yüzünün tek tek temizlenmesi gerekmektedir.